Tarm- og afføringsrelaterede problemer

Tarm- og afføringsrelaterede problemer

 

Det er meget tabubelagt at tale om problemer med at holde på afføring og luft, og mange går derfor med generne alene uden at søge behandling. Desværre er det ikke helt ualmindeligt at have disse problemer.

 

Omkring hver tiende kvinde over 20 år har en eller flere episoder med afføringslækage hver måned og omkring 2 % af den voksne befolkning lider af fækal inkontinens.

 

Flere kvinder end mænd lider af problemer med at holde på afføringen bl.a. grundet fødselsskader, særligt efter større bristninger, der har skadet endetarmsmuskulaturen.

 

Problemerne kan omfatte:

  • At man har svært ved at holde på afføring eller luft (prutter).
  • At man har meget bydende afføringstrang (urgency) og svært ved at nå på toilettet uden lækage.
  • At man har sivende utætheder (soiling).
  • At man lækker afføring ved fx fysisk aktivitet, host, nys etc.

 

Ofte kan problemerne hænge sammen med nedsat tømning af tarmen, hvilket giver tørringsbesvær, luft i maven, oppustet mave, ubehag og utilpashed.

 

Behandlingen vil typisk indeholde bækkenbundstræning, med henblik på at opnå styrke, udholdenhed og koordination af muskulaturen, mens der i andre tilfælde vil være fokus på afspænding (evt. ved hjælp af EMG biofeedback). Der kan være tale om manuel behandling af evt. overspændt væv i bækkenbund og underliv, hjælp til bedre tarmbevægelse, vejledning i gode toiletvaner, livsstil, kostvaner, hensigtsmæssig motion, praktiske tiltag samt hjemmeøvelser.

 

Ofte kan problemerne behandles, så søg hjælp i stedet for at gå med generne alene. Der er hverken noget at skamme sig eller være flov over!

Ring til 42 16 97 14 for tidsbestilling.

Telefonen er åben mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 8.00-15.00.

Mail: helene@baekkenunderliv.dk