Fysioterapi og fertilitet

Barnløshed

 

Barnløshed har gennem længere tid været et stigende problem i Vesten, og Danmark er ingen undtagelse.

 

Ifølge tal fra Dansk Fertilitetsselskab, kommer hvert 10. barn i Danmark til verden efter kunstig befrugtning, hvilket giver os verdensrekorden i fertilitetsbehandling per indbygger. Hos par i den fødedygtige alder har 20 % problemer med at opnå graviditet inden for det første år, og tallene ser ud til at være stigende.

 

Barnløsheden skyldes i en 1/3 tilfælde årsager hos kvinden, i en 1/3 tilfælde årsager hos manden og den sidste 1/3 årsager hos både kvinden og manden.

 

De hyppigste årsager til infertilitet er:

  • Nedsat sædkvalitet.
  • Manglende ægløsning.
  • Beskadigede æggeledere.
  • PCOS (polycystisk ovariesyndrom).
  • Endometriose.

 

I 10-15 % af alle tilfælde kan man ikke finde årsagen. Det kaldes uforklaret barnløshed.

 

I Danmark har den traditionelle tilgang til barnløshed længe været medicinsk behandling. Læser man på diverse offentligt anerkendte sundhedshjemmesider, anbefales sund livsstil, herunder ingen rygning og kun moderat eller intet indtag af alkohol, endvidere vægttab ved overvægt, fornuftige motionsvaner, samleje når chancen for befrugting er størst samt evt. accept af barnløshed og overvejelser om adoption.

Fysioterapeutisk fertilitetsfremmende behandling

 

Studier har dog vist, at fysioterapeutisk fertilitetsfremmende behandling af kvinder mellem 30-40 år øger chancen for naturlig graviditet med 32 % inden for et år. Kvinder over 40 år kan også have gavn af behandlingen og gerne i kombination med laserterapi.

 

Trods dette er det relativt nyt at anvende fysioterapi i forbindelse med infertilitet i Danmark.
I andre lande har man længe været bevidst om mulighederne for at anvende andet end medicinsk behandling ved infertilitet.

 

I mange stammereligioner har bevægelse og dans været brugt i fertilitets øjemed. Mavedans er f.eks. oprindeligt et frugtbarhedsritual, og i Centralamerika anvendes stadig fertilitetsfremmende massageteknikker til kvinder, som kan føres tilbage til mayafolket.

 

Det tjekkiske Sundhedsministerium har siden 1991 anbefalet fysioterapi som førstevalg til behandling af infertilitet, og behandlingen (Mojzisova-metoden) gives med støtte fra den offentlige sygesikring.

 

Forskningen viser, at chancen for at blive naturligt gravid firdobles med Mojzisova-metoden, ligesom mange oplever færre gener med cyklussmerter, uregelmæssige menstruationer, fordøjelsesproblemer samt smerter i bækken- og lænderegion.

Selve behandlingen

 

Siden 1980´erne er der i USA udviklet og anvendt en behandlingsmetode (Wurn-metoden) til kvinder med fertilitetsproblemer, som via manuel arvævsbehandling sigter mod at opnå god blodgennemstrømning mv. i underlivet, så der kan opnås graviditet. Metoden er videnskabeligt dokumenteret ift. sin effekt. Læs mere her.

 

Og i Japan har en anerkendt læge og forsker (Dr. Toshio Ohshiro) siden 1995 anvendt laserterapi (LLLT: Low Level Laser Therapy) til at fremme fertiliteten hos kvinder med rigtig gode resultater til følge. Han har bl.a. gennemført flere videnskabelige projekter med infertile kvinder, som dokumenterer effekten af laserbehandling.

 

Den behandling, jeg tilbyder, er en kombination af både manuel behandling, laserterapi med Powerlaser samt øvelsesterapi (Mojzisova-metoden), som udføres enten hjemme eller på små hold af kortere forløb.

Ring til 42 16 97 14 for tidsbestilling.

Telefonen er åben mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 8.00-15.00.

Mail: helene@baekkenunderliv.dk