Graviditetsrelaterede bækkensmerter (bækkenløsning)

Cirka halvdelen af alle kvinder rammes af bækkensmerter

 

Cirka halvdelen af alle kvinder rammes af bækkensmerter i løbet af deres graviditet, mens kun en mindre del, omkring 5 %, oplever langvarige udtalte, smerter.

 

Symptomerne kan opstå gradvist eller pludseligt og debuterer typisk mellem 20. og 36. graviditetsuge.

 

Kvinder med bækkengener i en tidligere graviditet har større risiko for at udvikle det i en efterfølgende graviditet, og typisk vil smerterne begynde både tidligere og være værre end forrige gang.

 

Lidt anatomi

 

Bækkenet består af tre knogler: To hofteben og et korsben, som tilsammen danner en ring, bækkenringen.

 

Fortil ved kønsbenet kaldes leddet symfysen, og bagtil hedder de to hofte-korsbensled sacroiliacaleddene (SI-led). Bækkenet er som en hulahopring samlet med 3 hængsler (led), og derfor er det afhængigt af at blive støttet af muskler, bindevæv og ligamenter hele vejen rundt, for at kunne være stærkt og stabilt.

 

Bækkenringen har til opgave at bære kropsvægten og fungerer som støddæmper på belastning i krop og ben. Det er derfor af stor betydning, at der er styrke og udholdenhed i muskler, bindevæv og ligamenter så bækkenleddene bliver holdt på plads og ikke overbelastes.

 

Så snart en kvinde bliver gravid, begynder hun at producere hormonet Relaxin. Dette hormon er med til at gøre alt væv i kroppen mere ”blødt” og elastisk og forbereder bl.a. bækkenet på at kunne ”give efter” under fødslen. Denne forandring er naturligvis hensigtsmæssig, idet det letter fødslen for både mor og barn.

 

Men den hormonelle forandring kan også være en udfordring. Som sagt bliver alt væv mere elastisk, og derfor får muskler, bindevæv og ledbånd sværere ved at stabilisere og støtte kroppens led. Samtidigt ændrer kvindens krop markant holdning under graviditeten, udover at vægten øges, hvorved særligt bækkenleddene nemt overbelastes.

Diagnosen bækkenløsning

 

Der findes ikke nogen officiel definition på bækkenløsning, og diagnosen bliver ofte stillet på grundlag af objektive tegn på smerter i og omkring bækkenet, smerter i bækkenmuskulaturen, smerter ved aktivitet etc.

 

I bund og grund har ALLE gravide bækkenløsning, da det er en naturlig del af graviditeten, at kroppens led opnår mere elasticitet.

 

Derfor er diagnosen efter min mening uhensigtsmæssig, idet den skaber et misvisende billede af, hvad der sker. Mange tror, at de er ved at gå af led, at bækkenet er ved at gå i stykker, eller at de falder fra hinanden. Alt sammen tanker og billeder som oftest skaber frygt og spekulationer.

Hvorfor gør det så ondt?

 

Smerterne kan komme fra bækkenleddene, som pga. graviditeten er belastede. Dette gør, at leddene ikke arbejder som normalt, hvorved der lettere opstår låsninger og irritation (dysfunktion). Der kan også være tale om muskulær overbelastning, både pga. dysfunktion i bækkenleddene, men også pga. den ændrede holdning graviditeten skaber. Dette giver spændinger og ubehag, som kan forplante sig både ned i benene og op i ryggen.

 

Andre får smerter, fordi de bliver inaktive eller bevæger sig uhensigtsmæssigt. En ofte overset udfordring i graviditeten er venestase, som kan opstå, hvis venetrykket i bækkenet bliver for stort. Dette sker, når tilbageløbet af veneblodet er forringet pga. graviditeten, men også den ændrede mobilitet. Venestase kan give både lokale smerter i bækkenregionen, men også udstrålende smerter helt ned til fødderne.

 

Generne betyder for mange gravide endvidere, at de sover dårligt, hvilket ofte øger frustrationerne og bekymringerne over at have smerter.

Hvordan kan man behandle?

 

Målet med behandlingen er at lindre og forebygge varige gener.

 

Da graviditeten ofte er årsagen til smerterne, vil der være tale om symptombehandling, men man kan stort set altid behandle og forbedre de graviditetsbetingede bækkensmerter og dermed gøre det både lettere og sjovere at bære graviditeten.

 

Selve behandlingen vil typisk indeholde manuelle teknikker for at lindre spændinger og smerter i muskler og led.

 

Mange vil have glæde af individuel instruktion i motion og stabilitetstræning med henblik på gøre bækkenet så stærkt og modstandsdygtigt som muligt under graviditeten. Der kan suppleres med afspændingsøvelser, instruktion i venepumpeøvelser, god ergonomi og lejring. Ved gener med urolige ben, kramper og kvalme kan der anvendes akupunktur, mens andre har glæde af behandling med kinesiotape omkring bækkenleddene.

 

I forhold til motion tilbyder klinikken FysioPilates for gravide samt træning i vand for gravide.

Ring til 42 16 97 14 for tidsbestilling. Telefonen er åben mandag til fredag kl. 8.00-15.00.