Delte mavemuskler (rectus diastase)

Delte mavemuskler….. Og delte meninger!

 

Der har gennem de senere år været stigende fokus på delte mavemuskler, særligt i forbindelse med graviditet og efterfødselstræning. Mange behandlingstiltag og regimer har derfor set dagens lys. Men delte mavemuskler er langt fra noget nyt fænomen.

 

Hvad er rectus diastase?

 

”Diastase” er latin for separation, og ”rectus” henviser til vores lige mavemuskel Rectus Abdominis, som er det yderste lag mavemuskler (dem som kan lave ”six pack”). Imellem de lige mavemuskler sidder et bindevævsstrøg, Linea Alba, og når presset indefra øges, som under en graviditet, strækkes dette væv til siderne, og bliver tyndere og svagere. Dette påvirker også de andre lag af mavemuskler (den dybe tværgående mavemuskel og de to lag af skrå mavemuskler), da hele bugmuskulaturen er forbundet med hinanden af bindevæv. Mavemusklernes funktion er normalt at støtte bughuleorganerne og ryggen, men når muskler og bindevæv kommer på stræk, forringes denne støttende funktion.

 

Der er tale om rectus diastase, når der er over 2 cm´s deling af de lige mavemuskler, OG hvis vævet, når det testes aktivt, er blødt, løst eller ustabilt. Dog kan man godt have rectus diastase, såfremt der er mindre end 2 cm mellem mavemusklerne, hvis vævet indenunder ikke har tydelig elasticitet og styrke. Dvs. mange har delte mavemuskler, men som sådan ikke rectus diastase! Og omvendt har mange rectus diastase, men kun ganske lidt delte mavemuskler!

Hvem får rectus diastase?

 

Alle kan få diastase af deres mavemuskler.

 

Børn fødes med delte mavemuskler, men vil normalt omkring 3-årsalderen have vokset sig fra dette.

 

Mænd kan have rectus diastase bl.a. på grund af overvægt, men delte mavemuskler ses også hos unge veltrænede mænd. Langt de fleste gravide vil senest i løbet af tredje trimester udvikle rectus diastase i en eller anden grad, da vævet er nødt til at give efter for den tiltagende graviditet. Fødsel ved kejsersnit kan desuden forværre en diastase, da mavemusklerne bliver skubbet til side under operationen.

 

Hvordan ved jeg, om jeg har rectus diastase?

 

Man tester ved at mærke efter imellem mavemusklerne. Typisk mens du ligger fladt på ryggen og løfter hovedet højt op, så maven spændes. Mange opdager rectus diastasen ved, at deres mave bliver ”Toblerone-formet” eller ”pyramidespids” fra brystben og ned mod skambenet, særligt når de er fysisk aktive eller laver mavebøjninger.

Hvilke symptomer kan rectus diastase give?

 

Man kan få følgende symptomer pga. den svækkede støtte fra mavemuskler og bindevæv:

  • Smerter i ryggen.
  • Smerter i bækkenet.
  • Inkontinens.
  • En mave der buler, ser gravid ud og føles slap.
  • Brok.
  • Fordøjelses- og tarmbesvær, herunder forstoppelse.
  • Fornemmelsen af niv og ubehag i maven, når den belastes.

 

Hvordan får jeg min rectus diastase til at forsvinde?

 

Det handler ikke kun om at få vævet til at samle sig igen, men om at genvinde tilstrækkeligt med styrke, stabilitet og udholdenhed i alle lag mavemuskler.
Nogle vil altid kunne mærke en lille deling i Linea Alba, men opnår de god styrke, stabilitet og udholdenhed i de dybere lag mavemuskler og bindevævet inde under, vil denne være ubetydelig. Dette opnås ved træning tilrettelagt, så man genopbygger stabilitet, styrke og udholdenhed gradvist og med den rette belastning hele tiden. Tanken er at bygge op indefra og ud.
Ofte behøves der ikke hård træning, men til gengæld er udførslen vigtig. Derfor kræves der individuel instruktion i begyndelsen af et træningsforløb, hvorefter man med tiden kan overgå til holdtræning eller træning på egen hånd.

Behandling af rectus diastase

 

Min tilgang til behandling af rectus diastase eller delte mavemuskler er meget simpel. Jeg har gennem de sidste 13 år ikke mødt nogen, der med råd, vejledning og relativt enkle øvelser ikke har kunnet træne sig ud af problemet.

 

Derfor inddrager jeg meget sjældent mavebælter, korsetter eller andre hjælpemidler.

 

Træningen foregår altid med en indledende samtale og undersøgelse, og derefter tilrettelægger vi dit individuelt tilpassede program. Det videre forløb planlægger vi sammen, alt efter dit ønske og behov.

 

Du er altid meget velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har yderligere spørgsmål og ønsker en specifik vurdering af din situation.

Ring til 42 16 97 14 for tidsbestilling.

Telefonen er åben mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 8.00-15.00.

Mail: helene@baekkenunderliv.dk